Crocs kondigt duurzame ambities aan: eerst vegan, daarna klimaatneutraal - Schoenvisie

2021-12-07 05:56:15 By : Mr. Zhenghai Ge

De Amerikaanse klompenfabrikant presenteerde deze week met de bekendmaking van de nieuwe kwartaalcijfers zijn duurzame doelstellingen. Het eerste punt is een no-brainer: de meeste Crocs zijn al veganistisch, omdat ze zijn gemaakt van Croslite, een ethyleenvinylacetaat (EVA). In sommige gevallen worden nog leer of andere dierlijke materialen in de schoenen gebruikt. Daar stopt het bedrijf eind 2021.

Het tweede doel van Croc is ambitieuzer: het merk wil in 2030 klimaatneutraal zijn, wat betekent dat er onderaan de streep geen CO2 meer wordt uitgestoten. Om dit te bereiken kiest de klompenfabrikant voor duurzamere grondstoffen en verpakkingen. Momenteel heeft een paar Crocs een ecologische voetafdruk van 3,94 pond. Crocs wil dit cijfer verder terugdringen door een milieuvriendelijkere versie van Croslite te ontwikkelen.

Het merk kijkt ook naar andere aspecten van de productie. Voor de kantoren en distributiecentra wil Crocs overstappen op duurzame energie en waar dat niet kan, wil het merk de uitstoot 'afkopen' met carbon credits. Het gebruik van verpakkingsmateriaal wordt teruggeschroefd. Vorig jaar werd 85 procent van alle verkochte Crocs zonder schoenendoos verkocht. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om meer te recyclen, zowel restmateriaal uit productie als gebruikte schoenen van consumenten.

Nog steeds in de lift

Na een succesvol eerste kwartaal van 2021 presenteerde Crocs opnieuw bulderende cijfers voor het tweede kwartaal. Het merk had een omzet van $ 640,8 miljoen (EUR 541,5 miljoen), een stijging van meer dan 93 procent (88,4 procent tegen constante wisselkoersen) vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In de Amerikaanse thuismarkt was de groei het sterkst met ruim 135 procent, maar in de EMEA-regio waartoe Europa behoort, deed het merk het ook best goed met een plus van bijna 53 procent.

Crocs gaat in meerdere opzichten met de tijd mee, schetsen we in een analyse in de nieuwe Schoenvisie, die vandaag verscheen. Niet alleen omdat de klompenmaker goed weet in te spelen op de tijdgeest – in dat licht kon een ambitieuzer duurzaamheidsprogramma niet achterblijven – maar ook omdat Crocs tijdens de lockdown de ideale werkschoenen voor thuis bleek te zijn.